Baby Persoonlijk

Wij deden geen NIPT test

januari 18, 2021

Wanneer je zwanger bent en de eerste afspraak met de verloskundige maakt, wordt er direct gevraagd of je een NIPT (ja eigenlijk onder “test” erachter haha) wilt. De NIPT (niet-invasieve prenatale test) is een bloedtest welke je al vroeg in een zwangerschap doet. Met deze bloedtest kan onderzocht worden of je kindje een syndroom (kan) hebben. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het syndroom van down of eventuele andere afwijkingen in de chromosomen.

Ondanks dat wij voor de zwangerschap van Senn al samen een goed beeld hadden van wat we wel en niet wilden, hebben de we NIPT toch nog even overwogen toen ik daadwerkelijk zwanger was. Maar eigenlijk zagen Peter en ik beide geen reden om deze test te doen, want ongeacht de uitslag zouden wij geen verdere stappen ondernemen. Daarbij is de uitslag nooit 100% zeker en ik ken mijzelf, ik ga dan zitten stressen tot het moment van de geboorte.

Tijdens een twintig weken echo kan ook al veel gezien worden en dit was voor ons voldoende, mocht tijdens deze echo blijken dat er toch iets mis zou zijn met ons kindje of bij de geboorte toch een syndroom zou hebben, dan nog zou het kindje van harte welkom zijn. Geen twijfel over mogelijk. Tijdens de zwangerschap van Senn hebben wij trouwens ook evengoed spanning gehad door een slechte twintig weken echo, ze dachten aan een syndroom en we moesten een vruchtwaterpunctie overwegen. Dit hebben wij niet gedaan, de kans op een miskraam was te groot, we wachtten het dus af. Senn was kerngezond.

Bij Keet hebben wij direct gezegd dat wij geen NIPT wilden, onze gedachte was nog precies hetzelfde als bij Senn, het kindje zou hoe dan ook welkom zijn.

Heb jij gekozen voor de NIPT?

Liefs,
Erin

    Leave a Reply