Baby

Vaccineren, ja of nee?

november 1, 2018

Het lijkt altijd wel een ding te zijn: het vaccineren van je kindje. Tegenwoordig is er zoveel online te vinden, dat je compleet verdwaal tussen de wetenschappelijke artikelen die elkaar keer op keer tegenspreken. Of vaccineren nou goed is, of juist niet..

Ik ga op die vraag ook zeker geen antwoord geven, gewoon simpelweg omdat ik het ook niet weet 😉 Eerlijk, ik heb toen Senn geboren was, nooit nagedacht over het feit of hij gevaccineerd moest worden. Zoiets deed je gewoon, het hoorde zo. Pas toen ik actiever werd op Instagram merkte ik dat dit onderwerp heel wat stof op doet waaien tussen de twee kampen: voor en tegen. Pas toen besefte ik ook dat vaccineren dus wel een keuze mag zijn, het is maar net of jij het vind passen in je opvoeding.

Hoewel ik dus nooit nagedacht heb over het vaccineren van Senn, sta ik wel compleet achter de vaccinaties die hij gekregen heeft. Ik, persoonlijk, vind het een goed idee. Dankbaar dat dit kan in Nederland en dat ik Senn kan beschermen tegen bepaalde ziektes, natuurlijk lang niet tegen alle, maar elke ziekte minder is er alweer één. En natuurlijk heb ik die rot prikken ook vaak vervloekt, vooral als ik een mega overstuur kindje mee naar huis moest nemen en daarna nog wat hangerig werd. Toch hebben we altijd wel mazzel gehad, Senn heeft nooit heel heftig gereageerd! Gelukkig!

Op Instagram stelde ik dan ook de vraag: “Vaccineer jij je kindje?” hierop zei 97% ja en 3% nee. Dat is een groot verschil! En gelukkig kreeg ik er ook wat uitleg bij. Zo zei Ilse (@meisjeop33): “Er is jaren lang onderzoek naar gedaan.. Ik wil mijn kind beschermen tegen alle ziektes. Over de bijwerkingen die op internet veel worden genoemd is (bijna) geen onderzoek naar gedaan.” Ook Lisa (@lisa_and_finn) vaccineert: “Omdat ik vertrouwen heb in de medische wereld. Ik laat niet extra vaccineren zoals bijvoorbeeld voor de waterpokken. Ik vind dat er kinderziektes zijn die ze kunnen krijgen zonder dat er gevaar is.” En nog vele andere ouders gaven soortgelijke antwoorden. Maar… er zijn ook ouders die niet of anders vaccineren, zo sprak ik een mama die het op een andere manier aanpakt: “Ik laat mijn kindje wel vaccineren, maar ik laat dit direct ontstoren door korrels van de homeopaat. De vaccinaties worden vaak eerder gegeven dan nodig is, door het te ontstoren krijgt mijn kindje er geen last van. Ook zitten er tegenwoordig veel meer chemische stoffen in de vaccinaties.”

Ik vind het leuk om te horen hoe iedereen deze keuze overweegt, hoe er op een eigen manier gekozen wordt voor het beste voor je eigen kindje. Daar gaat het uiteindelijk om. Of je nou wel of niet vaccineert, ik geloof er in dat je de keuze maakt met je hart, met het oog op de toekomst en je gezin.

Maar ik ben wel benieuwd! Wat is jouw gedachte over het vaccineren? Laat het mij weten!

Liefs,
Erin

Ps. je kan deze blog ook lezen op Fabmama!

    Leave a Reply