Gastblog

Gastblogger Jenny: “Onze zoon heeft ADHD en autisme.”

oktober 3, 2020

Onlangs reageerde ik op de oproep van Erin voor een gastblog te schrijven. Ik heb er al meerdere geschreven, dus no worry’s! Toch begin ik pas enkele dagen nadat we informatie uitwisselde met schrijven. Graag neem ik jullie mee in ons avontuur.

Wij zijn al 12 jaar bij elkaar, we zitten in ons 3e huis samen. Wij hebben alles in een sneltrein gedaan. Toen we eenmaal ons huis gekocht hadden, waren we al vrij snel zwanger. We waren 3 jaar samen toen ik beviel van onze Daan. In de wolken!!.. En toch, was daar ergens dat onderbuik gevoel…

De tijd vloog voorbij, daan werd ouder, maar niet makkelijker! Hij bleef veel huilen, sliep voor geen meter! Krijste iedere nacht 3-4 uur op een nacht! Hij ontwikkelt zich mega snel, en voor we het wisten liep hij al langs de tafel af. Eten drinken lopen praten alles doet hij in een recordtijd, maar slapen?! Ho maar! Hoe actief hij ook was, slapen deed die niet! Nergens niet, nooit niet! Pfffff

Na het eerste jaar zei hubbie in een zatte bui! Jen, zullen we voor een tweede gaan?! We slapen toch niet! Dus?! Ik dacht dat ik gek werd! No way! Maar goed, Daan werd ouder, wijzer, bijdehanter! En toen hij 2 werd zei ik oké! 6 weken later had ik een positieve test in handen.. heftig spannend en alles tegelijk. Gewenst maar heel snel.. Fijn! Het kan ook anders weet ik. Maar ook wennen!

Na de eerste controle; was het duidelijk, dit zijn er twee! Mooi! En moeilijk, 2 baby’s 1 placenta. Iedere 10 dagen een controle in het ziekenhuis. Iedere 10 dagen moest Daan onder gebracht worden, en moest ik alles plannen. Voor mezelf en voor hem. Toen begon t al, t regelen, t plannen!

De girls worden geboren. En godzijdank besloot Daan 4 weken ervoor dat hij goed ging slapen en zindelijk werd! Halleluja!!! Toen de meisjes voor de eerste spuitjes naar het cb moesten zei Daan, mag ik oma bellen?

Tuurlijk!

Oma, ik was met mama bij het “consultatiebureau”. Mijn oren flapperde! En toen ging het balletje rollen, cb regelde voor Daan meer uitdaging, hij ging 4x per week naar de peuterspeelzaal. Mama maar inplannen en regelen. Vanuit daar zeiden ze snel: “Hij is wel heel slim!”. Integrale vroeghulp werd ingeschakeld en ze deden testen bij hem, zijn leeftijd is net over de 3 jaar.

Net voor de 4 jaar gaat hij al na school.. Met de titel hoogbegaafd en erg druk. De eerste 3 jaar moesten we iedere 4 weken naar school en toen hij 5 werd hebben we hem laten diagnosticeren, hij kreeg de term ADHD en speciaal onderwijs werd ingezet voor hem. Het was iedere week weer enorm plannen en regelen, gelukkig ging het met de meisjes helemaal goed en volgens het boekje.

Daan is nu 9 jaar en we weten dat hij zwaar ADHD EN AUTISME heeft. Daan heeft baat bij duidelijkheid, alles moet goed gepland zijn en duidelijk van te voren uitgelegd worden. Overigens mijn man ook, ook hij kreeg onlangs een diagnose.

 • Iedere maandag vul ik een werkplanner in, met de afspraken van ons alle 5.
  Bij de meisjes staat wanneer ze gymles hebben en bso.
  Bij Daan staat wanneer zijn buddy op school is, wanneer hij bij oma is. Wanneer hij op de bso is. Wanneer hij op logeerweekend is. En wat hij gaat doen op logeerweekend.
  Bij mijn man staat wanneer hij avonddienst en weekenddiensten draait.
  En bij mij staat wanneer ik werk of andere afspraken.
 • Iedere maandagochtend schrijf ik op wat we welke dag gaan eten en doe ik de boodschappen, of samen met hubbie. Op maandag en dinsdag heb ik altijd vrij, en kan ik alles regelen om het draaiende te houden.. Om te sporten, om de nagels te doen of wat dan ook. En ik mag echt niet afwijken, want dan klopt het niet meer in de planning. Sommige dingen moeten we echt inplannen als hij logeerweekend heeft zodat hij het gewoon niet weet. Als we de juiste vragen stellen, en de juiste dingen zeggen en doen. Gaat het goed! Maar de laatste 9 jaar heb ik iedere paar weken wat moeten regelen, instantie, zorg, opvang, etc..
 • Onder het motto gemak dient de mens, heb ik 3 mandjes gemaakt, 2 staan er in de broodla met ontbijt spullen en 1 in de koelkast met vers spul. Op deze manier hoeft Daan niet een uur voor de la te kiezen, hij pakt het mandje en gaat aan tafel zitten. Zo heeft hij er al even naar gekeken en een keuze gemaakt.
 • Iedere avond leg ik de kleren klaar wat de kinderen aan kunnen de dag erna. Omgekleed komen ze alle 3 beneden.
 • Op het toilet hangt een heel stappenplan over hoe toiletbezoekjes moeten gaan en ook voor tandenpoetsen is een heel stappenplan gemaakt.
 • Om Daan geconcentreerd te houden, heeft hij een kauwketting en een dempende koptelefoon. Hier sturen we de hele dag op aan! Een rustige Daan is een rustig huishouden.
 • Iedere bso dag vertellen we hem wie hem komt halen. Dit is over het algemeen altijd mijn man.
 • Wij eten altijd driemaal per dag aan de tafel. Afwijken kan niet. Ieder heeft zijn eigen stoel met naam gelabeld.
 • Douchen? Altijd in de zelfde volgorde.
 • Slapen, alle 3 op het zelfde tijdstip. Anders is het oneerlijk.

Hij neemt iedere dag zijn medicatie netjes in, dit gaat goed! Ook op school gaat het goed. Met de juiste gebruiksaanwijzing gaat het goed. Hij heeft het niet makkelijk onze mop, hij is zo lief!

Deze dagelijkse struggles met ADHD en autisme post ik op mijn eigen pagina! @jenn__1986

Heeft er iemand tips of wil je sparren, let me know!

Liefs Jen

  Leave a Reply