Gastblog

Interview Studio Knottie

februari 26, 2020

Ik vind het leuk om de mensen achter shops en bedrijven te leren kennen. Hoe kan dat nou beter dan door een interview!? Deze keer mocht ik Natasja van Studio Knottie interviewen. Lees snel verder.

Wil je jezelf voorstellen? Wie ben je, wat zijn je hobby, hoe ziet je leven eruit?

Hallo ik ben Natasja, 28 jaar jong en woon samen met mijn vriend en konijn in Zwolle. In de toekomst gaan we in Wezep wonen als het huis wat voor ons gebouwd wordt af is. Mijn hobby’s zijn creatief bezig zijn op de computer en natuurlijk met mijn handen. Ook vind ik het heerlijk om te wandelen op het strand, lekker bankhangen met mijn vriend en vrienden. Bakken is ook iets wat ik geweldig vind, ik wilde vroeger altijd banketbakker worden dus er worden hier regelmatig koekjes en taarten gemaakt. Verder inspireren de natuur, zee, zon, maan en de sterren mij enorm.

Hoe mijn leven er uit zien is confronterend als ik dit zo terug lees. Nu ik daar zo goed over na denk merk ik dat ik echt heel veel werk en wel wat meer aan mezelf mag denken. 

Een dag uit het leven van Natasja..

Ik sta in de morgen op om precies te zijn gaat mijn wekker om 4:15. Ik hou er van om rustig aan te doen in de morgen want ik haat het om te haasten. Om 5:15 fiets ik naar mijn werk dit is een dik half uur fietsen dus ik ben goed wakker als ik aan het werk ga. Ik werk 40 uur in de fabriek wat met een mooi woord op mijn contract assemblage medewerkster genoemd wordt. Ik maak 5 dagen in de week ladders en platformen. Ik heb hier bewust voor gekozen nadat ik te horen kreeg dat ik ADHD heb. Deze baan geeft me veel rust en regelmaat en ik kan lekker bezig zijn met mijn handen. Om 14:30 ben ik klaar en fiets ik weer naar huis. Eenmaal thuis rond 15:15 druk ik eerst de computer aan en spring ik onder de douche. Daarna ga ik mijn mails lezen en eventuele orders maken, bestellen of inpakken. En als er orders weg gebracht kunnen worden doe ik dit hierna meteen. Dan is het koken en komt mijn vriend ook een keertje thuis. Tijdens het eten ploffen we op de bank met een Netflix serie. Als de serie voorbij is dan is het tijd voor het sociale media. Ik kijk graag op mooie inspirerende accounts op Instagram en Pinterest is mijn favoriet. Zo maak ik vaak posts klaar of kan ik uren op zoek gaan naar inspiratie voor nieuwe producten die ik kan maken. Dan is het om 21:00 uur echt tijd om naar bed te gaan want de wekker gaat weer om 4:15.

Verder ziet mijn leven er best druk uit en ik ben hier zelf enorm schuldig aan. Echte ontspanning gun ik mezelf niet omdat ik zoveel mogelijk tijd nuttig en vooral effectief wil besteden. Oftewel alles wat ik doe moet eigenlijk zinnig zijn in mijn ogen. Stil zitten is dat voor mijn gevoel dus niet, terwijl ik ook hier en daar hoor dat stil zitten juist heel nuttig kan zijn. Misschien moet ik dat wat meer gaan doen. Ik werk dus 40 uur en in het weekend ben ik graag met Studio Knottie bezig. Als het mooi weer is mag ik ook heel graag in de tuin aan de slag, vooral als het weer tijd is voor de moestuin. Lekker met vrienden thuis zitten of uit eten gaan is ook iets waar ik wel van hou.

Waarom ben je een webshop begonnen? / Hoe ben jij je webshop begonnen?

Waarom is heel makkelijk. Want ik speelde vroeger al winkeltje met mezelf toen ik kaartjes getekend en geknutseld had aan mijn knutseltafeltje. Ik droomde altijd al van een eigen winkeltje en dan bedoel ik een stenen winkel. Een stenen winkel is echter wel een hele grote stap vond ik, en ik vond het handiger om dit eerst online te doen, te kijken hoe het loopt en hoeveel vraag er naar mijn producten is.

Ik ben begonnen met een gratis webwinkel, maar al snel kwam ik er achter dat ik maar een x aantal producten kon toevoegen aan de webwinkel. Maar ik had al heel veel meer dan dat met de gratis versie mogelijk was. Dus ik deed meteen een betaalde versie. Ook stoorde ik me aan de grote balk boven in de webshop waar stond: Dit is een gratis webwinkel… Dit vond ik zo niet professioneel overkomen dus nog een reden om over op de betaalde versie te gaan. Waar ik toen niet aan dacht is dat de kosten die ik betaalde per maand (€ 23,00) uiteraard dik terug moest verdienen. Dit gebeurde de eerste weken en maanden natuurlijk niet. Al had ik wel een giga vliegende start gemaakt. 

Kun je iets vertellen over de producten die je verkoopt?

Ik verkoop veel handgemaakte woonaccessoires, dit loop uiteen van betonnen letters, lakzegels tot posters en kaarten. In de winter heb ik mutsen gebreid en dit was ook een enorm succes. Dit soort seizoensproducten wil ik wel meer gaan doen. Mijn aller eerste product in mijn webshop was de wandlamp peer, deze had ik in het zilver en het zwart. Dit is zo’n bestseller geworden dat deze tot op de dag van vandaag nog steeds super geliefd is. Inmiddels is er ook een XXL lamp uitgekomen na de vele verzoeken van liefhebbers van het bekende wandlampje. De betonnen letters gaan als warme broodjes over de toonbank. Het product is zo gewild en ik denk mede omdat ik als eerste dit product in mijn webshop verkocht en inmiddels een van de weinige ben die het nog steeds verkoopt. Ook maak ik persoonlijke producten zoals de welbekende maanstand poster. Dit is een poster met de stand van de maan op de geboorte dag. En wordt gedrukt op het mooiste hand geschepte papier. Een vernieuwde versie van de geboorteposter die ik in mijn oude webshop verkocht, deze was gerelateerd aan sterrenbeelden. Verder verkoop ik heel veel lakzegels. En met heel veel bedoel ik dat ik orders heb van 400 stuks, daar heb ik er inmiddels nu al 3 van gehad. Echt wat een werk maar wat vind ik dit toch heerlijk. Ik weet nog dat ik een setje met zo’n brandkaarsje en een lakzegel stempel bij de Hema gekocht had en ik hier meer mee wilde doen. Na uren op google te hebben gezocht kwam ik er gewoon achter dat dit niet verkocht werd in Nederland. En daar zag ik mijn kans, want hoe tof zou het zijn dat ik iets ga verkopen in Nederland waar ik zelf dol enthousiast over ben en ook nog eens de enige ben. Dus dit deed ik met enorm veel succes dus!

Wat zijn de leuke en minder leuke kanten aan het hebben van een webshop?

De administratie is het minst leuke van een webshop, ik wil hier helemaal geen tijd aan kwijt zijn. Dit kost mij zoveel kostbare uren die ik ook kan besteden aan het maken en inspireren voor nieuwe producten. Verder is het met mijn fulltime baan wel pittig. Want je werkt met klanten en die hebben een verwachtingspatroon, en in deze tijd van: ‘vandaag besteld morgen in huis’ is het soms pittig. Maar gelukkig begrijpen de meesten wel dat een handgemaakt product nou eenmaal meer tijd kost. En ik geen magazijn heb en 10 man personeel. Ook vind ik het minst leuke dat de verzendkosten zo uit de pan rijzen bij PostNL en ik ben daar als webshop echt afhankelijk van. 

Maar het leukste is dat mijn kinderdroom aan het uitkomen is. Ik heb gewoon mijn eigen winkeltje zoals ik altijd wilde, niet een stenen maar wel een online winkeltje. Die stenen winkel die staat nog op mijn lijstje voor later. Tot nu toe doe ik het met dit online winkeltje wat vol staat met producten die ik met heel veel zorg en liefde gemaakt heb. Niemand die mij gaat vertellen hoe het moet en wat we morgen gaan doen, alleen ik die bepaal wat ik wel en niet ga doen. De vrijheid is zo heerlijk, mijn droom is wel om hier meer tijd aan te gaan besteden. Maar wellicht zal dit pas gebeuren wanneer er kinderen mogen komen. Dan zit een fulltime baan van 40 uur er niet meer in dat is voor mij duidelijk. Verder vind ik het heerlijk om eindeloos geïnspireerd te mogen raken door de natuur, magazines en niet te vergeten de inspirerende mensen en plekken om mij heen.

Welk product vind jij het leukste?

Dit is best een lastige vraag, want ik verkoop alleen maar leuke producten vind ik. Wat ik niet leuk vind verkoop ik namelijk niet. Maar ik heb wel een top 4 van producten waar ik echt dol op ben. Dat zijn uiteraard de wandlampjes maar ook de betonnen letters, de maanstand posters en niet te vergeten mijn unieke lakzegels.

Wie is je doelgroep?

Dit is een leuke vraag want eigenlijk iedereen met een huis is mijn doelgroep, want ik maak natuurlijk de leukste handgemaakte woonaccessoires (haha). Maar de leeftijd valt tussen de 18 en 44 jaar. Het is een grote doelgroep en vooral vrouwen maar ook wel mannen doen aankopen in mijn webshop. Mijn doelgroep vind het belangrijk dat een product dat zij kopen uniek is. Mijn producten zijn met de hand gemaakt dit betekend niet dat dit te koop is in de grote stores zoals: Action, Wibra of de Zeeman. Ze willen iets speciaals hebben en niet dezelfde woonaccessoires als de buren. 

Heb je veel concurrentie?

Ik weet niet of ik hier goed op kan antwoorden want eigenlijk vind ik niemand concurrentie. Niemand zal producten die ik maak met zoveel zorg en liefde kunnen maken als ik zelf. Iedereen doet dit op zijn/haar eigen manier vind ik. Natuurlijk zie ik wel webshops opduiken die ineens dezelfde producten verkopen als ik, maar dan kan ik maar 1 ding denken en dat is dat ik een goed inspiratie bron ben. Met mijn liefde voor handgemaakt, enthousiasme en persoonlijke creativiteit valt niet te concureren.

Ben je veel tijd kwijt aan je webshop / Doe je ook nog iets naast je webshop?

Ja en nee, ik ben meer tijd kwijt aan mijn fulltime baan zoals ik al zei, maar als ik een moment zie om bezig te kunnen zijn met de webshop dan pak ik die. Mijn schoonouders wonen bijvoorbeeld in het mooie Limburg, en vanaf Zwolle is dat wel een paar uurtjes rijden. Dus je raad het al, ik ga niet met legen handen op de bijrijdersstoel zitten. Want er is altijd wel wat te doen om je tijd nuttig en efficiënt in te richten. 

Heb je nog een leuke of goede tips voor mensen die ook een webshop willen beginnen?

Begin klein, wees uniek en laat je categorieën niet teveel uiteenlopen. Verder zou ik me goed verdiepen in waarom je dit wil en wat je wil verkopen. Vergis je ook niet in dat er heel veel regels zijn waar jij je aan moet houden. Kijk eens hoe andere webshops dit doen maar wees uniek, want alleen dan je heel ver komen daar geloof ik in. 

Liefs,
Natasja

https://www.instagram.com/p/B7RcXnDFS0q/


    Leave a Reply