Gastblog

Gastblog Thilata “Doe het nu goed voor later”

februari 3, 2020

De eerste dagen van het nieuwe jaar 2020 zijn weer verstreken. Bijna iedereen heeft aan het begin van het nieuwe jaar goede voornemens. Heb jij ze ook gemaakt? De mijne zijn meer bewegen en nog gezonder eten. Dit zijn mijn voornemens die invloed hebben op de korte termijn. Dit jaar maakte ik voor het eerst goede voornemens die invloed hebben op de op langere termijn. 

Ik ben Thilata, 35 jaar, een Brabantse die verhuisde naar Dordrecht voor de liefde. Mijn vriend is de vader van twee lieve jongens van 7 en 11 jaar oud. De jongens wonen de helft van de tijd bij ons en de andere helft bij hun moeder. Ik schrijf over mijn rol als stiefmoeder binnen ons samengesteld gezin. 

Het onzekere gevoel als mede opvoeder van twee kinderen die niet van mezelf zijn overvalt me regelmatig. Doe ik het wel goed? Hoe doet een ‘echte’ ouder het ? Hoe zorg ik er nu voor dat de kinderen zich later geliefd voelen, zichzelf mogen zijn, hun eigen boontjes kunnen doppen, maar ook dat ze ondanks de scheiding van hun ouders toch blij zijn dat ik ook mijn steentje heb bijgedragen in hun opvoeding. 

Er wordt hier heel wat afgetobd. Dit heeft te maken dat ik er niet bij ben geweest vanaf het begin. Ik leerde de jongens kennen op het moment waar er verdriet was om het verlies van hun kerngezin. Een pittige tijd voor de jongens dus. Daarnaast word ik door de buitenwereld nauwlettend bekeken in mijn rol als stiefmoeder. Is ze niet te streng voor de kinderen? Zorgt ze wel goed voor de kinderen? Denkt ze nu dat ze de moederrol kan overnemen, want dat kan echt niet! Ze hebben maar 1 moeder! 

Ik moet aan de ene kant veel doen voor de kinderen, maar aan de andere kant me er ook niet teveel mee bemoeien. Een ingewikkelde en uitdagende rol als je het mij vraagt. En de meningen van de buitenwereld zijn vaak niet mals. 

Hierdoor lig ik wel eens wakker of ik een goed voorbeeld ben. Als ik op een avond de moed bij elkaar verzamelt heb en mijn onzekerheid bij mijn vriend voorleg is hij duidelijk. Tja hij is nu eenmaal een ontspannen nuchtere vader. Hij is er niet mee bezig of hij het goed doet als opvoeder. Hij doet maar wat, net als vele andere ouders. Hij doet zijn best. En is daarnaast ook een mens die zijn kinderen laat zien hoe je het leven kan leiden, een leven met vallen en opstaan. Eigenlijk is zijn manier niet eens zo gek bedenk ik me. Gewoon maar jezelf zijn en je best doen. Immers perfecte (stief) moeders bestaan nu eenmaal niet. Mijn goede voornemen dat invloed heeft op de langere termijn is dan ook om mezelf het vertrouwen te schenken om mijn stiefmoederhart te volgen. Zolang ik dat volg doe ik het vast en zeker goed! 

Liefs,
Thilata

    Leave a Reply