Boeken Gastblog

10 duurzame cadeautips voor kinderen

april 8, 2021

Ben je op zoek naar een gaaf cadeau voor baby’s, peuters of kleuters, dat ook nog eens duurzaam is? Met deze 10 tips zal er vast wel iets tussen zitten dat je leuk vindt om te geven. Wat denk je van een houten treinbaan, een bloemenpers of een pakket om een vogelhuisje te bouwen?

Tip 1: Prentenboek

Je kunt nooit genoeg boeken in huis hebben! Met prentenboeken kun je alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld een stevig kartonnen prentenboek met muziekjes kopen voor een kind dat van dansen houdt. Of juist een prachtig vormgegeven papieren zoekboek voor een kind dat graag rustig alles bekijkt.

Denk ook aan prentenboeken met zoekflapjes, schuifjes en lampjes. Er zijn tegenwoordig zelfs badboekjes, waarbij je de kleuren pas ziet als de pagina’s nat zijn. En mocht je uitgelezen zijn, dan kunnen de boekjes weer doorgegeven worden. Zo heb je lang plezier van een prentenboek.

Tip 2: Fotoboek

Kinderen zijn dol op fotoboekjes. Al vanaf jonge leeftijd vinden ze het leuk aan te wijzen dat ze bijvoorbeeld mama of opa herkennen in een stevig fotoboekje. Je kunt speciaal voor je kind een fotoboek maken bij Boekje van Karton. Zij hebben namelijk een reeks fotoboekjes met verhaal ontwikkeld, waarbij familie en vrienden de hoofdrol spelen. Een combinatie tussen een fotoboekje van karton en een prentenboek. Zet bijvoorbeeld oma in de trein en poes Mies op de maan!

De fotoboekjes zijn van duurzaam, stevig karton en zijn veilig om op te sabbelen. Ze hebben een speciale vlekvrije coating en ze zijn gemaakt van 100% biologisch afbreekbaar materiaal. Lees hier meer over de verschillende soorten boekjes van karton.

Tip 3: Hout

Houten speelgoed is ontzettend duurzaam. Wat denk je van een houten keukentje, met allerlei houten eten en kookgerei. Of een houten treinbaan met een elektrisch karretje erbij. Het mooie van deze twee cadeaus is dat je zo elke verjaardag een uitbreidingsset kunt geven. De Ikea heeft hiervoor hele gave producten. Of koop een mooie verzameldoos met houten speelgoed in een thema, zoals een gereedschapset of een dokterstas.

Je kunt ook denken aan houten meubels. Een opbergkist, een kindertafel of een speciale stoel. Het mooie van hout is dat je het zelf kunt personaliseren door het hout te verven en te lakken. Schilder bijvoorbeeld de naam van de jarige erop. Of laat de geboortekaart afdrukken op een stoeltje

Tip 4: Bordspel

Misschien heb je nog een oud monopoly of mens-erger-je-niet-spel liggen van vroeger. Veel bordspellen zijn ontzettend duurzaam en blijven lang leuk om te spelen. Voor de hele kleintjes kun je op zoek gaan naar simpele spelletjes. Peuters vinden spellen namelijk prachtig, al zullen ze zich lang niet altijd aan de regels houden. Kies daarom iets korts en stevigs, zoals het ijs onder pinguïns uit tikken of de krokodil die hapt bij het indrukken van het verkeerde tandje. Memory, Poepie Knor en Bunny Hop doen het ook altijd goed.

Tip 5: Ecologisch knutselen

Duurzaam knutselmateriaal is natuurlijk, veilig en fijn om te gebruiken. Je kunt hierbij denken aan krijtjes met bijenwas, natuurverf en verfkwasten van bamboe. Of maak zelf verf uit kleurpigmentpoeder en water of olie. Dit is vaak ook goedkoper dan steeds nieuwe verftubes kopen.

Een bloemenpers is ook een gaaf cadeau. Droog bloemen, bladeren en ander natuurlijk materiaal om mee te knutselen.

Tip 6: Tweedehands schatten

Kinderen zijn vaak dol op dingen, die wij als ‘troep’ zouden bestempelen. Zoek eens in je lades thuis of in de lokale tweedehandswinkel naar verborgen schatten. Dit is ook een goede tip als je geld wilt geven en er iets leuks bij wilt doen. Denk aan:

  • Een bos oude sleutels
  • Een sorteerbak met buitenlands geld
  • Een oude portemonnee/kassa met nep-passen en buitenlands geld
  • Een oude handtas, parelkettingen en nette handschoenen
  • Allerlei soorten “edelstenen” of boutjes in een mooie doos met vakjes
  • Een kist met sjaals en doeken om hutten mee te bouwen en te verkleden

Tip 7: Help de natuur een handje

Help de natuur door een vogelhuisje of insectenhotel te maken. Je kunt een kant-en-klaar pakket kopen of je kunt bij de website van Natuurmonumenten gratis bouwtekeningen vinden van verschillende vogelhuisjes en insectenhotels, zodat je het helemaal zelf kunt maken. Je geeft niet alleen een cadeau, maar ook een activiteit.

Tip 8: Bakken of koken

Zoek je een cadeau voor een kleine chef in spe? Denk eens aan een lekkere bakmix voor koekjes, cake of brood. Je vindt dit bijvoorbeeld bij de lokale molen, de bakker of je maakt het zelf. Verzamel bloem, chocoladestukjes, gekleurd strooisel en dergelijk materiaal om een heerlijke mix te maken. Stop dit alles in een weckpot met een mooi lintje.

Geef er een speciale bakset voor kinderen bij, dan hebben ze een eigen deegroller op kinderformaat. Een keukenschort en koksmuts is ook erg leuk. Eerst even bakken en smullen maar!

Tip 9: Iets praktisch

Geef een tof cadeau, dat ook nog eens nuttig is. Bijvoorbeeld:

– Rugzak met naam of een glitterend tassenlabel.

– Broodtrommel en fruitbakje

– Koffertje om te logeren

– Dekbedovertrekset met een leuk figuur erop

– Een persoonlijke bestekset of een leuke kindermok

– Een mooie, warme pyjama

Tip 10: Een uitje

Denk ook eens aan een uitje als cadeau. Voor kinderen zijn er tegenwoordig zoveel gave activiteiten om te doen. Van de lokale kinderboerderij tot de Efteling. Je kunt het cadeau wat tastbaarder maken door te knutselen.

Geef bijvoorbeeld een ansichtkaart met een foto van de dierentuin, of een uitgeknipte Dino met een kaartje voor Dinoland Zwolle. Of geef een bak popcorn, een 3D-bril en een ticket voor de bioscoop. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Liefs

Ps. Voor meer informatie over Boekje van Karton, klik hier. En bekijk zeker hun IG!

    Leave a Reply