Gastblog

Liset: “Een digitaal fotoboek van je kids anno 2020, hoe doe je dat?”

januari 11, 2020

Hi, ik ben Liset en deel op mijn website www.dedigitalesalon.nl en mijn persoonlijke Instagram account mijn liefde voor technologie. Die liefde uit ik via tips voor handige apps, tutorials voor fotobewerking, uitleg over het maken van een eigen website, reviews van handige (tech) gadgets, etc. Dit combineer ik met persoonlijke berichten.

Van Erin mocht ik zelf bepalen waar mijn gastblog over ging. Moeilijk, was dat wel. De blog heeft daarom even op zich moeten wachten. Ineens schoot me een leuk onderwerp binnen. Ik heb er al eerder op mijn eigen website over geschreven in 2015, maar als ik vertel over de manier waarop ik een fotoboek maak voor mijn dochtertjes dan krijg ik daar nog steeds erg leuke reacties op.

Bergen foto’s en video’s

De camera’s op onze smartphones maken tegenwoordig overuren. Het resultaat: duizenden foto’s en video’s in je filmrol. Ik weet niet hoe erg het bij jullie gesteld is, maar mijn telefoon telt momenteel 50.000 foto’s en video’s. Over big data gesproken..;).

Ik ben natuurlijk een trotse moeder en iedere gebeurtenis of mijlpaal leg ik vast. En als ik het niet doe… dan doen mijn man, vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder of mijn zusjes het wel. Ik ben hartstikke blij met mijn 5 fotoboeken van vroeger, maar de aantallen foto’s die ik van Chloë en Mila inmiddels heb opgespaard kan ik never nooit in hard copy fotoboeken kwijt. En video’s al helemaal niet. Bovendien vind ik het verschrikkelijk om een fotoboek te maken. Vaak wordt je opgescheept met een vreselijk programma. Ben je uren bezig met het verplaatsen en opzoeken van foto’s en als je bijna klaar bent vergeet je de laatste wijzigingen op te slaan, loopt je computer vast of verbreekt de internetverbinding. Daar gaat al je werk. Ook de “ouderwetse manier” noem ik het maar even – met uitgeprinte foto’s en lijm – is niet aan mij besteed.

Maar wat dan wel?

Een persoonlijk, digitaal fotoboek

Tijdens mijn eerste zwangerschap raakte ik geïnspireerd door een reclame op YouTube. Ik was 20 weken zwanger, we hadden net een besluit genomen over de naam van onze eerste dochter. Je bent een digital minder moeder, of je bent het niet, ik maakte gelijk een mailadres aan. En sindsdien ben ik naar dit mailadres persoonlijke berichtjes gaan sturen met foto’s en video’s die op mijn telefoon staan.

Twee berichten deel ik graag met jullie:

“Lieve Chloë, vandaag hebben we de 20 weken echo gehad. Alles was goed. Papa en mama zijn zo blij. We weten sinds vandaag dat we jou Chloë gaan noemen. We kunnen niet wachten tot je er bent. Liefs, papa en mama.” (bijlage echo-foto)

“Lieve Mila, weet jij hoe je aan je naam bent gekomen? Jouw zusje Chloë heeft jouw naam gekozen. Ze is nog maar 2, maar wist het zo zeker en weet je? Ze kan jouw naam ook heel goed geheim houden. Als iemand het vraagt houdt ze gewoon haar mond. Lief he. Dat is ons geheimpje. We kunnen niet wachten tot je er bent. Liefs, papa en mama” (bijlage foto Chloë en buikfoto)

“Later als ze groot genoeg zijn geef ik ze het wachtwoord”

Op een dag geef ik Chloë en Mila het wachtwoord, als ze groot genoeg zijn om alle persoonlijke berichtjes te lezen. Wat ik heel erg leuk en bijzonder vind is dat mijn moeder ook berichtjes schrijft aan Chloë en Mila. We bouwen zo aan een mooie herinnering voor hen voor later.

De kracht van bewegende beelden

Wat ik trouwens ook een tijdje heb gedaan is het maken van vlogs. Een aantal staan er op YouTube. de meiden kijken ze regelmatig. Het voordeel daarvan is, is dat je dan ook wat doet met alle losse filmpjes op je telefoon. Bewegende beelden zijn bovendien ook erg leuk om later van jezelf terug te zien. Ik wil het vloggen weer oppakken, maar dan niet dagelijks, maar wel met het doel om herinneringen en momenten te bewaren en te kunnen herleven later.

Hoe leg jij herinneringen vast?

Ben jij helemaal bij met het maken van fotoboeken? Of leg je op een andere manier herinneringen vast? Ik ben heel benieuwd! Laat het me gerust weten via Instagram..

Liefs,
Liset

https://www.instagram.com/p/B58YTTtl1qR/
 • Reply
  Ayla
  januari 12, 2020 at 12:26 am

  Wel leuk bedacht zo. Misschien handig voor erbij! Ik vind plakken en digitale in die rot programma s wel leuk hahaha.

 • Reply
  Nathalie
  januari 12, 2020 at 8:30 pm

  Super handig bedacht!
  Toevallig ben ik nu ook met fotoboeken weer bezig van vakantie, want ik hou er toch van om erin te kunnen bladeren.. maar pff wat een werk!

Leave a Reply