Gastblog

Gastblog Jozefien: “Borstvoeding, ten reasons why”

juni 28, 2020

Ergens heb ik als ik dit artikel begin gelijk de behoefte om te benadrukken dat ik met mijn “ten reasons” niks af wil doen aan kinderen die poedermelk krijgen. Ik geloof dat voor elke moeder, elk kind en de combinatie van deze twee, of liever gezegd elk mens andere dingen werken en andere manieren nodig zijn.

Waarom ik wil schrijven over borstvoeding en niet flesvoeding is, omdat ik met het tweede gewoonweg geen ervaring heb en met het eerste wel.

Afijn! Mijn “ten reasons why” GO!

1. Met stip op één! (Ideaal voor een chaoot als mij) Je hebt je voeding altijd bij je, op temperatuur, en hoeft niet te slepen met flessen en of ’s avonds je bed uit om een fles op te warmen. Hup tiet erin en klaar

2. Jij en je kindje zijn extra goed op elkaar afgestemd, waardoor je de signalen van je kindje goed kunt opvangen, wat kan helpen om aan te voelen wat je kindje nodig heeft. Zo word ik bij Bobbi al wakker, voordat ze daadwerkelijk komt, door de geluidjes die ze maakt. Dit schijnt ook een extra sensor te zijn om veilig samen te slapen.

3. Je geeft antistoffen mee! Als de meiden ziek zijn (waren) en ze houden praktisch niets binnen is daar nog altijd “melk van di mama!”. Naast dat ze het onbeperkt kunnen krijgen, houden ze het beter binnen, wat zorgt voor voldoende vocht. Daarnaast geef je dus supercoole anti-stoffen mee die je mini’s door hun ziek zijn heen helpen.

4. Je kunt het overal opsmeren. “Say what?” JA ECHT! Hilarisch spul hoor! Wondjes, snotneuzen, ontstoken oogjes muggenbulten en/of andere oneffenheden. Beetje melk erop of in het badje en voor je het weet is er weer een stralend babyhuidje. Daar keek ik echt van op de eerste keer.

5. Het past zich aan naar wat jouw kleintje nodig heeft. Iets wat ik zo bijzonder vond om te zien. Het begint dik, om de eerste ontlasting op gang te helpen en is daarna de eerste maanden erg voedzaam. Op het moment dat je kindje meer nodig gaat hebben, gaat het kindje een dag helemaal los, waarna je productie als vanzelf wordt opgehoogd. Het wordt dunner als je kindje naast de voeding meer behoefte heeft aan vocht en past zich aan als je uiteindelijk begint met vast voedsel.

6. Het heeft meer functies dan alleen voeden. Na een drukke dag wil je kleintje nog wel eens “clusteren”: Lees: uren aan de borst. Klinkt niet fijn misschien, maar je kleintje doet dit om de dag te kunnen verwerken. Het zoekt bevestiging en lijfelijk contact wat weer super goed is voor de hechting en laat hechting net één van de opvoedopgaven zijn die horen bij het eerste jaar! Natuurlijk kun je dat je kleintje ook op andere manieren geven. Door hem bijvoorbeeld heerlijk op je borst te laten slapen of in een draagdoek te hangen, maar wat ik fijn vond aan deze manier was dat ik verplicht werd een pas op de plaats te doen. Rust te pakken. Verplicht om in het hier en nu te zijn met m’n pup. (Mede omdat ik letterlijk geen kant op kon). Dit hielp mij in de haastige “op-pad-en-onderweg-maatschappij” waarin we leven.

7. De voeding biedt troost en geeft bevestiging als je kindje verdrietig is of pijn heeft. (jup die hechting weer)

8. Je melk is gezegend met het hormoon cholecystokinine (CCK). Hierdoor worden jij en je baby slaperig tijdens het voeden.. dit is best chill ‘snachts! Het zorgt ervoor dat je meer uitgerust en ontspannen bent. Daarnaast komt er oxytocine vrij (een soort liefdes/bindingshormoon), waardoor je je lekker voelt en waardoor je op lange termijn zelfs een beetje verslaafd raakt.

9. Voordeeltje voor de moeder: de eerste tijd trekt je baarmoeder samen door het voeden, waardoor je minder last hebt van bloedverlies. Ook komen sommige vrouwen sneller terug op gewicht.

10. Goed en even praktisch en op z’n Nederlands.. HET IS GRATIS!

En nu even tussen jou en mij..

Het is investeren, echt investeren in het begin en zeker niet alleen maar rozengeur en maneschijn. But at the end, als je kleine kacheltje tegen je aanligt en de gelukshormonen door je lijf gieren (slimme moeder natuur), is it all worth it!

P.S. ik heb bij de opstart heel veel gehad aan de Facebook site van La leche league waar je vragen kunt stellen, lactatie deskundigen meelezen of (zoals ik vaak deed), je mee kunt lezen met ervaringen van anderen, zodat je op het moment supreme weet wat je kunt doen.

Liefs,
Jozefien

    Leave a Reply