Baby

Prenataal kolven, het kan echt!

oktober 28, 2020

Bij Senn had ik de borstvoeding behoorlijk geromantiseerd: een klein dropje aan je borst die instant tevreden is en op vaste tijden honger heeft. HAHA! Beste grap ever. Daarbij: ik wist nergens vanaf toen ik begon met de borstvoeding en was dus ook nergens op voorbereid. Tepelkloven, kolven, flesweigeren, regeldagen. Man man man. Hoort dit er echt allemaal bij? Deze keer starten wij ons avontuur met prenataal kolven.

Eigenlijk ging het al fout direct na de geboorte van Senn. Wij hadden bewust hypoallergene voeding in huis gehaald voor het geval dat. Mede doordat ik als babyzijnde een behoorlijke koemelkallergie had, wilden wij bij Senn rustig beginnen. De kunstvoeding hadden wij trouwens in huis gehaald voor als de borstvoeding niet zou lukken. Eenmaal bevallen moest Senn bijgevoed worden en dit deden ze in het ziekenhuis direct met “normale” voeding, hij kreeg cupjes en nog behoorlijk veel ook. Daarnaast at ik gewoon melkproducten, dus in mijn melk zat ook koemelk. Al met al: Senn bleek achteraf ook een koemelkallergie te hebben en de borstvoeding viel door de stress, ziekenhuisopnames en het 24/7 huilen van Senn compleet in de soep. Ik zat er doorheen en besloot te stoppen.

Nooit meer borstvoeding

Ik riep toen ook al gauw: “nooit meer borstvoeding bij een tweede kindje, ik begin er niet meer aan!”. Toch sloeg de twijfel toe toen ik eenmaal zwanger was. Borstvoeding is zoiets moois en goeds als het lukt, en als ik dit mee kan geven voor een goede start van onze uk, waarom niet? Ik begon te lezen, meer te verdiepen en vooral meer voorbereiding. Ik las over prenataal kolven en dit leek mij een onwijs goed plan.

Prenataal kolven

Prenataal kolven is kolven in de zwangerschap, dus voordat je kindje geboren is probeer je alvast wat melk uit je borsten te halen. Dit “mag” in principe pas vanaf 37 weken, dit omdat er gezegd wordt dat het de bevalling in gang kan zetten. Toch is het zo dat met prenataal kolven het zelfde stofje in je lichaam vrijkomt als wanneer je seks hebt, dus ik ben van mening dat wanneer je seks mag hebben, je ook mag kolven. Echter, het heeft niet heel veel zin om mega vroeg te beginnen. Want je hoeft geen liters op voorraad te hebben. Ikzelf ben begonnen bij bijna 37 weken zwangerschap. Wonder boven wonder ging het gelijk best oké, bizar!

Maar waarom doe je dit dan? Bij mij heeft het de reden dat ik straks een klein voorraadje heb zodat ik de baby (mocht het nodig zijn) kan bijvoeden met mijn eigen voeding en dus niet met kunstvoeding. Dit vind ik een prettig idee. Wellicht gebruik ik het helemaal niet als bijvoeding, maar het stelt mij wel gerust. Ook eet ik koemelkvrij, dit omdat ik er zelf ook gewoon nog gevoelig voor ben. Sinds ik koemelkvrij ben is mijn buik en huid veel rustiger. De baby heeft dus ook koemelkvrije melk, hierover zijn de meningen verdeeld, maar wij staan hierachter. Introduceren komt later wel, net als pinda’s. Overigens ben ik daar ook allergisch voor.

Hoe ik het doe

Ik kolf nu om de dag of om de twee dagen en dan 2 keer per dag maximaal 10 minuten, dat is echt meer dan genoeg. Je moet je zelf niet te veel uitdaging, je wilt tenslotte er ook geen stress van krijgen. Eventueel kan je vooraf even lekker een warme douche of warm bad nemen, dit is altijd goed. Sommige kolven met de hand af, ik doe dit met een handkolf van Lansinoh. Ik vang het op in een flesje en daarna zuig ik het op met een spuitje. Dit spuitje vries ik in en klaar is Kees! Uiteraard is het voor iedereen anders, maar hierin heb ik een fijne manier gevonden die werkt.

De spuitjes kan je trouwens gewoon bij de apotheek kopen! Ik was 3 euro kwijt voor 10 spuitjes, valt reuze mee. En als je twijfelt, het even niet meer weet of gewoon wilt sparren: bel een lactatiekundige, die kunnen jou altijd te woord staan 🙂 Ik help ook graag, maar ik ben geen prof hihi.

Wat wel belangrijk is om te weten: prenataal kolven bied geen garanties! Gaat het vooraf heel goed? Dan wilt dat niets zeggen over je productie na de bevalling en vice versa. Wordt dus niet onzeker of verdrietig als het niet lukt, het zegt precies niets. Want voor een productie van moedermelk heb je meer nodig dan kolven 🙂

Liefs,
Erin

  • Reply
    Marloes Versteeg -van Doorn
    februari 21, 2021 at 10:01 am

    Interessant! Kolf je dan niet of wel (meer?) Colustrum?
    Ik heb 3 keer meegemaakt dat mijn kindjes zoveel afvielen direct na de geboorte, waardoor iedereen in de stress schoot en ik meteen aan de kolf werd gehangen, en de baby bijvoeding. Ik heb 3x te weinig melk gehad, wel vrij lang gevoed. Nu vraag ik me af, mocht een 4e kindje gegeven zijn, zou prenatal kolven kunnen helpen om iig de eerste dip voor te zijn? Je melkproductie is daardoor al een beetje op gang natuurlijk! Als het zover is schakel ik uiteraard weer een lactatiekundige in hoor, maar ben benieuwd! Bedankt voor je blog iniedergeval 🙂

Leave a Reply